Hranirea iezilor – metode si etape

de Andreea – Specialist în Zootehnie și Agricultură   April 13, 2021
Hranirea iezilor – metode si etape

Cresterea corecta a iezilor presupune, in mare parte, grija asupra alimentatiei, mai ales in primele zile de viata. Insa si pregatirea pentru fatare trebuie facuta cu atentie, la fel si urmarea, cu atentie, a fiecarei etape de hranire.

[caption id="attachment_1525" align="aligncenter" width="847"] Echipamente crestere miei si iezi[/caption]

Gestatia dureaza in jur de 150 de zile. Cu 30 de zile inainte de fatare, capra nu se mai mulge pentru a determina acumularea substantelor nutritive atat de necesare fatului.

Pentru fatare se va pregati un adapost curat, uscat, lipsit de curenti de aer.

Interventia la fatare consta in curatarea ranilor si a corpului prin stergere cu o carpa curata si uscata. Actiunea de stergere constituie un masaj care stimuleaza circulatia sangelui. De asemenea, este necesara si sectionarea, taierea si legarea cordonului ombilical.

Hranirea naturala – primul tain de colostru

[caption id="attachment_1524" align="aligncenter" width="700"] Pompa de muls colostru oi[/caption]

Dupa fatare, in primele ore, se va urmari ca iedul sa suga o cantitate potrivita de colostru (numit tain sau primul lapte), lucru benefic pentru sanatate si pentru dezvoltarea sa ulterioara.

Colostrul determina rezistenta la infectii, cu efecte benefice asupra vitalitatii organismului si asupra dezvoltarii, in general. Colostrul contine vitamine si anticorpi. Este gras, galbui si, oarecum, lipicios.

Iedul ar trebui sa consume 60 ml/kg greutate corporala, de trei ori pe zi, in primele zile de la fatare. Alimentarea iedului cu sticla cu biberon se face doar in situatii exceptionale, cum ar fi o boala a caprei, caz in care laptele este contaminat. In aceasta situatie, iedul va fi hranit cu lapte de la alta capra. Temperatura colostrului ar trebui sa se incadreze intre 40 - 42 °C.

Colostrul muls poate fi pastrat la congelator, urmand a fi utilizat atunci cand este nevoie. In comert exista si inlocuitori, la nevoie se poate folosi si colostru de vaca, dar varianta colostrului natural de capra este de preferat. Nu sunt de neglijat nici suplimentele alimentare, menite sa ii confere vitalitate crescuta animalului.

[caption id="attachment_1523" align="aligncenter" width="300"] Supliment alimentar miei si iezi[/caption]

In ziua 2 si 3 dupa fatare, scade cantitatea de colostru consumata. In primele 7 zile iezii pot consuma in jur de 700 – 800 g/zi. Dupa o luna, consumul poate depasi 1 kg lapte.

Dupa primele 12 zile de la nastere, iezii pot fi lasati la pascut, alaturi de mame, in acet fel ei vor incepe sa se obisnuiasca cu hrana solida. Dupa 15 zile, iedului i se pot da furaje, concentrate si apa potabila.

Metoda artificiala

Metoda artificiala de crestere a iezilor presupune separarea acestora, la cateva zile de la fatare, si hranirea cu inlocuitori de lapte si nutreturi combinate. Se folosesc, astfel, biberonul si galetile speciale pentru alimentatie, tetine sau sisteme pentru hranire.

[caption id="attachment_1522" align="aligncenter" width="240"] Galeata alaptare miei si iezi[/caption]

 

CITESTE SI Ingrijire si riscuri in perioada gestatiei la oi

Vezi pret pompa muls colostru oi
WhatsApp Chat WhatsApp Chat
Copyright © 2005 - 2025 Super Farm Land. Toate drepturile rezervate.